Viime kesänä ne vihdoin olivat täällä, kaupunkipyörät nimittäin. Helsingissä kunnollisen ja järkihintaisen kaupunkipyöräsopimuksen aikaan saaminen kesti luvattoman pitkään.

Aloitin itse oman kunnallispoliittisen urani jo haudatusta joukkoliikennelautakunnassa vuosina 2001-2008. Joku saattaa muistaa sen aikaiset ensimmäiset kaupunkipyörät, jotka sai käyttöönsä varsin pientä rahapanttia vastaan. Nuo pyörät eivät varsinaisesti houkutelleet fillaroimaan, olihan niitä raskasta ajaa ja lisäksi ne joutuivat toistuvan vandalismin kohteeksi. Kaupunkipyöriä varastettiin ja rikottiin peräti sata vuosittain. Legenda kertoo useammankin yksilön päätyneen Kolera-altaaseen.

Uutta järjestelmää rakennettiin Helsinkiin todella pitkään. Alun perin käyttöönoton piti tapahtua jo kesällä 2010.

Kaupunkipyöräjärjestelmän rahoitus perustuu osin ulkomainoslaitteista saataviin tuloihin. Järjestelmän toteutus viivästyikin pitkälti siksi, että kaupunki ei pystynyt osoittamaan riittävää määrää ulkomainoslaitteille soveltuvia sijoituspaikkoja.

Viime kesänä tämä ongelma vihdoin saatiin ratkaistua ja ensimmäiset 500 pyörää rullasivat stadiin. Helsinkiläiset myös todella ottivat kaupunkipyörät – Alepafillarit – todella omakseen. Pyörillä tehtiin lähemmäs 400 000 matkaa ja ajettiin yli 740 000 kilometriä. Arkisin yhtä pyörää kohti tehtiin 6 matkaa.

Uudet kaupunkipyörät ovat nimenomaan osa joukkoliikennejärjestelmäämme. Kyse ei siis ole mistään turisti-ihmeestä, vaan ajatuksena on ollut saada pyörät osaksi kaupunkilaisten arkea. Siksi käyttäjät rekisteröityvät käyttäjiksi joko matkakortin tai luottokortin avulla. Näin käyttäjä on aina tunnistettu. Ja samalla on onnistuttu torjumaan ilkivaltaa. Viime kaudella pyörät pysyivät hyvin kunnossa.

Yksi ensi kauden parhaista uudistuksista on se, että jatkossa pyörän voi palauttaa myös täyden aseman viereen. Itse huomasin viime kesänä, että oma “kotiasemani” eli Oopperan pysäkki oli yhtenä raja-asemista tosi usein iltaisin täynnä. Tätä uudistusta on siis odotettu!

Toukokuussa starttaavalla kaudella kaupunkipyörillä pääsee fillaroimaan yhä useampi. Helsingissä sekä asemien että pyörien määrä kolminkertaistuu ja käyttöalue ulottuu kantakaupungista Munkkiniemeen, Lauttasaareen, Pasilaan ja Kumpulaan asti. Myös Espoossa päästään kokeilemaan kaupunkipyöriä Matinkylän-Olarin alueella 10 asemalla ja 100 pyörällä.

Kaiken kaikkiaan voi olla todella iloinen siitä, että helsinkiläiset ottivat kaupunkifillarit omakseen. Kehittämistä toki riittää vielä ja käyttöaluettakin voi laajentaa. Nyt käytössä on 1 500 pyörää. Vertailun vuoksi Pariisissa pyöriä on 20 000. On siellä toki väkeäkin meitä enemmän.

 

Leave a Reply