Viime päivinä on keskusteltu kovasti suositun terveysneuvonnan 09-10023 päättymisestä. Itselleni päätös tuli yllätyksenä ja kieltämättä hieman tyrmistyin aikeista. Soitto terveysneuvontaan on nimittäin meidänkin perheessä estänyt useamman turhan lääkärikäynnin ja jonotukset Lastenklinikan päivystyksessä. Asiantuntevat neuvot ja hoitovinkit ovat tulleet tarpeeseen.

Meidän perhe ei myöskään ole yksin. Helsinkiläiset ovat olleet ahkeria terveysneuvontaan soittajia. Kyseessähän on siis palvelu, joka on toiminut 24/7-periaatteella. Puhelimeen vastaa aina koulutettu ja pitkän työkokemuksen omaava sairaanhoitaja. Neuvot ovat olleet todella arvokkaita ja mitä parasta ennalta ehkäisevää toimintaa.

Palveluun tulee tällä hetkellä noin 23–26 000 puhelua kuukaudessa, helsinkiläisten osuus on tästä n. 60 prosenttia eli noin 15 000. Selvästi suurin soittajaryhmä on alle kouluikäisten lasten vanhemmat, he muodostavat soittajista hieman yli puolet. Tämä ei yllätä, kuulunhan itsekin tuohon joukkoon ja tiedän muidenkin palvelunumeron olevan muiden lapsiperheiden pikavalintana.

Tutkimusten mukaan terveysneuvontapalveluun ollaan myös erittäin tyytyväisiä. Kyseessä on yksi harvoista sote-palveluista, josta ei pahemmin kritiikkiä kuulu. Vuonna 2012 tehdyssä asiakastyytyväisyyskyselyssä palvelua piti erittäin hyvänä 69 prosenttia soittaneista ja hyvänä 28 prosenttia. Vastaavaa asiakastyytyväisyyttä on vaikea löytää!

Mitä nyt sitten on tapahtumassa? Tähän saakka terveysneuvontapalvelu on toteutettu koko pääkaupunkiseudun yhteisenä ostopalveluna. Mukana ovat siis Helsingin lisäksi Espoo, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Vantaa ja Hyks- sairaanhoitoalue. Muiden kuntien kanssa ei olla päästy sopuun sopimuksen jatkamisesta yhteisesti, vaan sopimuksen päättyessä palvelu ”kotiutetaan” Helsinkiin.

Terveysneuvontaa ei Helsingissä olla siis lopettamassa, vaan ottamassa osaksi jo olemassa olevia palveluita. Tässä sosiaali- ja terveysvirastolla on nyt todellinen näytön paikka. Palvelun jatkuminen muodossa tai toisessa on varmistettava.

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa onkin halua selvittää esimerkiksi se, voitaisiinko tuttu palvelunumero 10023 ottaa Helsingin omaan käyttöön. Toisaalta yksi palvelun ongelmista liittyy juuri numeroon, siihen nimittäin ei ole voinut soittaa prepaid -liittymistä eikä ulkomailta. Pidän itse todella valitettavana, jos päädytään esimerkiksi sellaiseen ratkaisuun, että iltaisin ja viikonloppuisin apua saa eri numerosta kuin virka-aikana. Jatkossakin tarvitaan yksinkertainen ja helppo numero, johon voi soittaa ympäri vuorokauden.

Sillä vaikka kuntayhteistyö nyt päättyy, ei helsinkiläisten tarve terveysneuvonnalle katoa mihinkään. Jos palvelun kotiuttamisessa ei onnistuta, on välittömänä seurauksena ainakin turhien hätänumeropuheluiden kasvu sekä terveysasemien kuormittuminen turhien käyntien johdosta. Tämä ei ole helsinkiläisten etu veronmaksajina eikä terveysneuvontaa tarvitsevina kaupunkilaisina.

Leave a Reply