Päätimme tammikuussa kaupunginvaltuustossa selvin luvuin uuden Keskustakirjaston hankesuunnitelmasta. Valtion kanssa yhteistyössä toteutettava hanke valmistunee joulukuussa 2018, rakennustyöt alkavat jo syksyllä.

Moni on kantanut huolta siitä, merkitseekö uusi tulokas kirjastoverkon harvenemista. Tätä huolta en jaa, vaikka varmasti verkko joltain osin elää, kuten kasvavassa kaupungissa kuuluukin. Keskustakirjasto kasvattaa rakentamiskustannusten lisäksi kirjastojen käyttömenoja. Näiden osalta on sovittu, että puolet kasvusta katetaan kirjaston nykyisen budjetin sisältä. Säästöjäkin siis etsitään.

Itse olen suuri lähikirjastojen puolustaja. Oman nuoruuteni ne pelastivat. Äitini mukaan raahasin kotiin lähes päivittäin kassikaupalla kirjoja. Kirjastot ovatkin minulle yksi tärkeimmistä kuntapalveluista.

On ollutkin ilo huomata, että kolmevuotias esikoiseni on jo nyt melkoinen kirjastofani. Hänen kirjastouransa alkoi aikoinaan Kallion kirjaston Vauvakinoista. Nyt lähikirjastomme Töölön kirjaston ollessa remontissa aivan erityiseksi suosikiksi on muodostunut Korjaamolla vieraileva kirjastobussi. Sinne pitäisi melkein joka päivä päästä! Uusien kirjojen lainaaminen ja valitseminen on joka kerta yhtä jännittävää.

Laaja kirjastoverkko on siis ehdottomasti säilytettävä. Toki järkevää on miettiä nykyistä parempaa yhteistä tilankäyttöä esim. koulujen ja nuorisotilojen kanssa. Aina ei tarvitse olla omia seiniä.

Kirjasto on maamme kaikkein käytetyin kulttuuripalvelu. Talouden taantumassa kaupungin tarjoaman kulttuuritarjonnan, johon kirjastotkin kuuluvat, korostuu. Esimerkiksi Töölön kirjaston lainausluvut nousivat 1990-luvun alun laman aikaan peräti 69 prosenttia. Kulttuuriin sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin monikertaisesti esimerkiksi pienempinä terveysmenoina.

Valtuustokeskustelussa epäiltiin myös perinteisen kirjan väistyvän jo pian sähkökirjojen tieltä. Itse en kirjan kuolemaan jaksa uskoa, vaikka sähkökirjat varmasti tilaa valtaavatkin. Tämän päivän peliriippuvaisessa maailmassa en missään nimessä halua vähätellä kirjojen ja fyysisten kohtaamispaikkojen merkitystä. Siksikin keskustakirjasto on tärkeä lisä kaupunkiimme.

Keskustakirjaston osalta pidän erityisen hienona sitä, että sen suunnittelussa on pidetty mielessä kaikki sukupolvet vauvasta vaariin. Kirjaston yhteyteen on tulossa iso leikkipuisto perheille. Tavoitteena on rakentaa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kaupunkilaisten aito, yhteinen olohuone.

Leave a Reply