HS kirjoitti Helsingin seudun liikenteen HSL:n suunnitelmista korottaa joukkoliikenteen tarkastusmaksu 80 eurosta 100 euroon. Helsingissä poliittiset päättäjät eivät ole asiasta innostuneet, maksua pidetään korkeana etenkin verrattuna pysäköintivirhemaksuun.

100 euron tarkastusmaksu onkin korkea, varsinkin jos maksun saa inhimillisen unohduksen vuoksi. Toisin kuin monissa muissa suurkaupungeissa, Helsingissä on sekä metrossa että ratikoissa avoin rahastusjärjestelmä. Tunnollisinkin kausikortin käyttäjä saattaa helposti unohtaa uusia kauden, kun lippua ei tarvitse näyttää.

Helsingissä tutkittiin taannoin mahdollisuuksia ottaa metroihin käyttö mm. Tukholmasta ja New Yorkista tutut portit. Sitä ei kuitenkaan pidetty taloudellisesti järkevänä, vaikka mm. turvallisuusseikat tätä puoltaisivat.

Euroopasta löytyy myös tarkastusmaksun käyttöön hyviä käytäntöjä. Esimerkiksi Brysselissä tarkastusmaksu on porrastettu; vuoden ensimmäinen maksu on vielä maltillinen, mutta siitä seuraavat aina reippaasti korotettuja. Tämä käytäntö kannattaisi ottaa meilläkin käyttöön ja HSL:n tulisi ajaa sen edellyttämiä lainmuutoksia.

Leave a Reply