(Oheinen mielipidekirjoitus on julkaistu Iltalehdessä 22.2.2017)

Useissa tutkimuksissa on todettu, että paras vieraan kielen taso saavutetaan silloin, kun vieras kieli on opittu varhaislapsuudessa.

Suomessa edelleen on pääsääntö, että kouluissa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan peruskoulun 3. luokalla eli 9-vuotiaana. Opetussuunnitelmat kuitenkin mahdollistivat vieraan kieleen opetuksen aloittamisen jo 1. luokalla. Harva kunta on tähän mahdollisuuteen tarttunut.

Helsingissä ilahduttavasti on jo pitkään joissain kouluissa ollut mahdollisuus aloittaa vieraan kielen opiskelu ensimmäisellä luokalla. Myös varhaiskasvatukseen suunnitellaan enemmän mahdollisuuksia kielten opiskeluun. Mutta miksei tätä mahdollisuutta tarjota kaikille?

Eikö olisi perusteltua, että kaikilla lapsiani olisi sama mahdollisuus aloittaa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla. Tätä tukevat niin tutkijat kuin tasa-arvotekijät. Tätä kannattaa kevään kuntavaaleissa ehdokkailta kysyä. Mahdollisuus kielten oppimiseen ei saa olla kiinni lapsen asuinpaikasta.

 

Leave a Reply