Helsingin uusi keskustakirjasto, Oodi, rakentuu kovaa vauhtia Kansalaistorille Kiasman ja Musiikkitalon väliin. Uusi kirjasto on todellinen kaupungin olohuone. Luvassa on perinteisen kirjaston lisäksi työ- ja tapahtumatiloja, lukukeitaita, studioita, kaupunkiverstaita, perhekirjasto, kahvila, ravintola ja elokuvateatteri.  Tuleepa kirjaston yhteyteen myös leikkipuisto. En malta odottaa!

On ollut ilo huomata, että omat 3- ja 5-vuotiaat poikani ovat jo nyt suuria kirjaston ystäviä. Kirjastojen lastenosaston kutsuvat viihtymään ja kannustavat oppimaan lukemaan. Poikieni kirjastoura alkoi Kallion kirjastossa järjestettävistä Babykinoista. Nykyisin päiväkodista tehtäviä kirjastoretkiä odotetaan hartaasti.

Helsingissä on hyvä ja kattava kirjastoverkko. Kun teimme päätöksen Keskustakirjaston rakentamisesta, oli yksi rakentamisen ehto se, että lähikirjastoverkko säilytetään. Kirjastoja on 37 ja tämän lisäksi vielä 2 kirjastoautoa.  Kirjastolla on myös kymmenen laitoskirjastoa sekä kotipalvelu heille, jotka eivät pääse omin avuin kirjastoon.

Minulta on monessa vaalitilaisuudessa kysytty, että mistä saisimme kaupunginosiin asukkaille avointa tilaa. Tähän olen vastannut, että olemassa oleva kirjastoverkko tarjoaa tälle loistavat puitteet. Hyvääkin on varaa parantaa ja etenkin aukioloaikoja olisi hyvä laajentaa. Samoin on hyvä miettiä sitä, ovatko nykyiset tilat toimivat. Monissa kirjastoissa on jo nyt erillisiä työtiloja asukkaiden käyttöön. Kun kirjastoja perusparannetaan, on hyvä samalla katsoa, miten niistä saadaan todellakin kaikkien alueiden olohuoneita.

 

1 Response

Leave a Reply