Rakennetaan, rakennetaan!
Asuntopula ja kohtuuhintainen asuminen on puhuttanut näidenkin vaalien alla. Helsinki kasvaa voimakkaasti ja tarve kaikenlaisille uusille asunnoille on suuri. Erityisen suuri tarve on pienille asunnoille, onhan Helsingin ruokakunnista poikkeuksellisen suuri osuus yhden hengen talouksia.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa kysyttiinkin, pitäisikö asuntorakentamiselta poistaa kaikki rajoitukset ja antaa rakentaa yksiöitä rajattomasti. Itse vastasin ”jokseenkin eri mieltä”. Sillä vaikka tarve pienille asunnoille on erityisen suuri, ei mielestäni kaupunkia voi pelkkien yksiöiden varaan rakentaa.

Sitä paitsi, säännöksiä on jo höllennetty. Meillä oli aiemmin voimassa ns. 75 neliön sääntö eli uusissa asuinrakennuksessa piti asuntojen keskikoon olla vähintään 75 neliötä. Ajatuksena oli, että näin saadaan kaupunkiin myös uusia perheasuntoja. Ajatus oli kaunis, mutta ei toimiva. Tämä nimittäin johti siihen, että uusiin taloihin rakennettiin keskiarvoa korottamaan muutama ylisuuri luksuskämppä, sillä kysyntä oli ja on suurinta pienemmistä asunnoista. Ja nuo isot asunnot eivät toden totta vastanneet toiveesta saada kohtuuhintaisia perheasuntoja.

Sittemmin jäykästä neliörajasta luovuttiin ja ohjeena on ollut perheasuntojen määrän turvaaminen. Nyt tammikuussa sääntelyä lievennettiin entisestään. Nykyiset säännöt vaativat, että vähintään 50 prosenttia on kolmioita tai suurempia. Neliöistä ei puhuta, mikä on hyvä asia. Hyvin suunniteltu kolmio voi toimi aivan hyvin 60-neliöisenä. Itse olen taas aikoinani asunut 75-neliöisestä kaksiossa, joka ei perheasuntoa ollut nähnytkään.

Uskon itse siihen, että tulevaisuuden asumismuodot ovat yhä moninaisempia. Erilainen kommuuniasuminen yleistyy varmasti ja toisaalta harvan yksinasujankaan unelma on pikkuyksiö. Tarvitsemme muunteltavaa asuntokantaa. Ja ennen kaikkea enemmän, enemmän ja enemmän. Lisärakentaminen on paras keino laskea asumisen hintaa.

Sääntelyäkin tarvitsemme jonkin verran, sillä muuten ei varmasti muita kuin yksiöitä rakennettaisiin. Niistä kun saa parhaan hinnan.

1 Response

Leave a Reply