Tehtaankadun ala-asteen vanhempainyhdistys tempaisee tällä viikolla lasten liikenneturvallisuuden nimissä. Asia on mitä tärkein, helsinkiläislapset kulkevat kouluun pääosin lihasvoimin. Silti harmittavan moni koulumatka sisältää vielä vaaran paikkoja.

Lapsille opetetaan liikenneturvallisuutta ja kehotetaan tarkkaavaisuuteen. Ihan kaikkea pienet silmät eivät kuitenkaan noteeraa. Meidän aikuisten vastuuta ei voikaan liikaa korostaa. Jokainen väärin pysäköity auto, liian nopeasti risteykseen tulo ja keltaisia päin ajo on potentiaalinen vaaratilanne. Aivan erityistä tarkkaavaisuutta tarvitaan koulujen ja päiväkotien lähettyvillä. Koskaan ei saisi olla niin kiire, että pitää suhata ylinopeutta ja ohittaa äkisti pysäkillä seisova ratikka.

Liikennekuolemat ovat vähentyneet merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana, vaikka autoliikenne on moninkertaistunut. Tärkein selittävä tekijä on ajonopeuksia lasku.

Maltti on siis valttia kaupunkiliikenteessäkin. Ajonopeuksia hillitsevät tehokkaasti hidasteet, kavennukset sekä nopeusnäytöt. Näitä kaikkia keinoja Helsingissä myös käytetään. Myös risteyksien valo-ohjaus on saatava kuntoon.

Viime valtuuston kokouksessa hyväksyimme myös ehdotuksen siitä, että asukkaille toteutetaan kysely suojateiden turvallisuudesta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään myöhemmin lähiympäristön suojateiden turvallisuuden kehittämisessä. Liikennekasvatuksen merkitystä ei voi unohtaa, mutta sen kohteena pitää olla ihan kaikki helsinkiläiset. Ennen kaikkea me aikuiset. Näin rakennamme kaikkia kunnioittavaa liikennekulttuuria

Leave a Reply