Lisää roskiksia kaduille!

Olen saanut yhdestä vaaliteemastani ehkä enemmän kiitosta kuin muista. Nimittäin siitä, että haluan lisää roskiksi kaduille!

Helsingin siivottomuus tuntuu häiritsevän paljon. Ja niitä roskiksia kaivataan. Tarve on korostunut koronavuonna, kun maskit täyttävät roskiksia ja puistoissa ulkoilmapikniknit lisääntyvät.

Ja totta onkin, että matkustaessa, silloin kun vielä sai matkustaa, hämmästyttää aina se, miten paljon Helsinkiä puhtaampia kaupunkeja Barcelona, New York ja jopa Rooma ovat. Kaikki kolme ovat melkoisia turistimagneetteja ja väkirikkaita kaupunkeja. Roskaongelma on siellä ratkaistu yksinkertaisesti. Katujen varsilla ja puistoissa on tarpeeksi roskiksia. Jätteitä ei kehtaa heittää maahan tai jättää puistoihin, kun tarjolla on järkiratkaisu.

Helsingissä roskiksia saa oikein hakemalla hakea. Ongelma on todellinen niin keskustassa kuin hieman syrjässäkin. Ja ne harvat pöntöt ovat aina ihan täynnä. Miksei roskiksista voi tehdä tarpeeksi isoja? Ja miksei niitä voi olla tarpeeksi tiuhassa?

Tähän tarvitaan ryhtiliike ja pienimuotoinen muutos saatiinkin nyt huhtikuussa. Kaupunki lisäsi suuria, kolmen kuutiometrin vetoisia roskiksia ainakin Sinebrychoffin puistoon, Tokoinrantaan, Mustikkamaalle, Dallapénpuistoon ja Kaivopuiston Merisatamanrantaan. Myös roskisten tyhjentämisväliä lyhennetään ja puistojen siivousta lisätään keväällä ja kesällä lämpimien kelien houkutellessa ihmiset puistoihin.

Tämä on hyvä alku. Mutta lisää tarvitaan.

Kauppakeskuksissa on jonkin verran lisääntynyt erilaisten kierrätysroskisten käyttö. Aikoinaan törmäsin itse Kaliforniassa erinomaisiin julkisiin roskiksiin. Niissä oli varsinaisen pöntön päällä erille osio kierrätettäville pulloille ja muoville. Helsingissä on puistoissa kokeiltu kierrätysroskiksia, mutta kaupunkilaiset eivät niistä innostuneet. Ehkäpä aika alkaa olla niillekin taas kypsä?

***

Mitä mieltä olit artikkelista? Lisää ajatuksiani ja ajankohtaisia kirjoituksiani löydät blogin etusivulta.

1 Response

Leave a Reply