Taidetta arkeen!

Kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen Sörnäisten metroaseman perusparannuksen. Sanoisin, että vihdoin! Asemaa ei ole perusparannettu sen valmistumisen jälkeen 1984 ja siihen nähden, että asema on yksi metron vilkkaimmista, on se päässyt luvattoman siivottomaan kuntoon.

Perusparannuksen yhteydessä asemalle tuodaan myös taidetta, mikä onkin hyvä ja Helsingin periaatteiden mukaista. Käytin itse puheenvuoron siitä, että taidehankinnoissa olisi hyvä hyödyntää myös kaupungin pieniä toimijoita ja yksittäisiä taiteilijoita. Metroasemalle olisi luontevaa sijoittaa esimerkiksi näyttelytila, jossa Sörnäisten aseman lähellä toimivat galleriat ja taiteilijat voivat esitellä toimintaansa.

Vähän sama nousi esiin tiistai-iltana, jolloin järjestimme Kristiina Kokon kanssa Galleria Halmetojassa vaaliseminaarin “Taidetta ja politiikkaa”. Galleristi Veikko Halmetoja korosti sitä, että yksityiset toimijat eivät kaipaa kaupungilta niinkään rahallista tukea, mutta esimerkiksi mainintaa siitä, että kaupungissa on muutakin kuin valtiollisia ja kaupungin museoita. Ehdotin itse, että ensi kesän Helsinki Biennalen oheismateriaaliksi voisi luoda vaikkapa aplikaation tai ihan perinteisen kartan, josta näkisi, mitkä galleriat ovat auki ja missä ne sijaitsevat.

Usein mielenkiintoisimmat löydöt tekee muualta kuin niistä suurista, julkisista taidelaitoksista. Vaikka kyllä niitäkin tarvitaan! En osaisi kuvitella Helsinkiä ilman kaupunginteatteria, kansallismuseota, Ateneumia, Oopperaa tai Musiikkitaloa. Mutta yhtälailla tärkeitä ovat alueelliset taidetalot kuten Annantalo, Stoa, Kanneltalo, Kaapelitehdas ja muut.

Viime syksynä ihastelin sitä, miten kolmasluokkalaiseni pääsi koulun kanssa peräti viisi kertaa taideopetukseen Annantalolle. Tässä lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksessa kaupungilla on todella iso rooli. Ajatus siitä, että kouluvuoden aikana ei tehtäisi retkiä museoihin on surullinen.

Keskustelimme kulttuurista ja taiteesta sekä Helsingin roolista kulttuurikaupunkina torstaina 20.5. Helsingin kansallisen kulttuuriyhdistyksen tilaisuudessa yhdessä ehdokaskollega Annina Iskaniuksen kanssa. Tallenne keskustelusta löytyy youtubesta. Kannattaa katsoa ihan loppuun saakka, sillä saatoin olla vähän huonolla tuulella!

Linkki keskusteluun: https://youtu.be/Uv7KAO1CPH0

Millaista Sinusta on paras kaupunkikulttuuri?

1 Response

Leave a Reply