”Jos jokaisen luokan painotuksena olisi työrauha ja hyvä koulunkäynti, tarve painotusluokille vähenisi. Oikeasti pitäisi panostaa siihen”, Katariina sanoo.

Pojat pitävät äitiään idealistina.

Päivän Helsingin Sanomissa uutisoitiin perheestä, joka oli ”koulushoppaillut” lapsensa painotetulle luokalle, jotta lapset saisivat työrauhan. Tätä painotusainetta lapset eivät edes haluaisi opiskella.

Olen poikien äidin lailla idealisti. Työrauha ja hyvä koulunkäynti kuuluvat ihan kaikille.

Se tarkoittaa enemmän perusasioihin panostusta kouluissa. Riittävästi tukea sitä tarvitseville, oppimateriaalit kuntoon, hyvät luokkatilat ja riittävän pienet opetusryhmät. Ja se tarkoittaa enemmän painotettua opetusta, ei vähemmän.

Hesarin jutussa perhe kertoo lasten olleen alakoulussa ”tuskastuneita huonoon työrauhaan”, ja heidän luokallaan myös oli äidin mukaan paljon erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia.

Nämä ovat kaikki kysymyksiä, mihin meidän on Helsingin valtuustossa mahdollisuus vaikuttaa. Kuluneella vaalikaudella kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoja on korotettu jopa kolmanneksella – se on enemmän kuin oppilasmäärän laskennallinen kasvu olisi edellyttänyt. On siis tehty arvovalinta panostaa koulutukseen.

Mutta. Viesti kouluista, erityisesti opettajilta ja vanhemmilta, on se, että tämä ei riitä. Avustajaresursseista on tingitty, erityistä tukea ei ole riittävästi tarjolla ja oppikirjoista tingitään. Tämä ei ole oikein.

Syksyllä astuu voimaan perusopetuslain mukaan uudistettu erityisen tuen lainsäädäntö. Sen toteuttamiseen tarvitaan jokaiseen kouluun lisää rahaa. Yksilöllisesti toteutettu tuki on kaikkien etu – oppilaan itsensä ja myös ympäröivän kouluyhteisön.

On myös hyvä, että kännyköiden käyttö oppitunneilla kielletään. Koulukohtaisesti on hyvä sopia myös välituntisäännöistä. On aivan selvää, että alaluokilla kännyköitä ei tarvita välitunneillakaan.

Helsingin Sanomat ja monet tutkijat tarjoavat koulujen rauhattomuuteen ratkaisuna painotetun opetuksen lopetusta. Tätä en ymmärrä ollenkaan! Tarvitsemme enemmän painotettua opetusta, ei vähemmän. Ja tarvitsemme enemmän tietoa tästä vaihtoehdosta! Ei voi olla niin, että painotettuun opetukseen hakeutuminen on jotain salatiedettä.

Kouluissa pitää korjata sitä, mikä on rikki. Tässä tapauksessa liian niukat resurssit. Eikä lopeteta sitä, mikä toimii, eli painotusluokkia, vaan lisätään niitä kaikkialle Helsinkiin.

Hyvä koulu kaikille on lupaukseni näissä kuntavaaleissa.