Meidän perheessä on eletty päiväkotiarkea nyt neljän viikon ajan. Yhdeksänkuinen Valtteri aloitti päiväkodissa syyskuun alussa ja  arkeen se on merkinnyt jättiläismäistä muutosta. Itsensä töihin saamisen lisäksi on aamuisin huolehdittava lapsi hoitoon ja varmistettava se, että joku ehtii sieltä myös hakea.

Arjen palapelin koossa pysymisessä olennaista on se, että saimme lapselle paikan kymmenen minuutin kävelymatkan päästä kotoa. Ja vielä työmatkan varrelta. Alun perin paikka tosin osoitettiin ”väärästä” suunnasta ja lähes tunnin koukkauksen päästä. Onneksemme haluamastamme päiväkodista loppupelissä vapautui paikka.

Liian monen helsinkiläisen perheen kohdalla näin ei ole. Päiväkoti-ikäisten lasten määrä on arvioitu toistuvasti väärin, tänä vuonna hoitopaikkaa halusi peräti yli 600 lasta arvioitua enemmän. Yhtälö ei yksinkertaisesti nykyisellään vaan toimi. Helsingissä onkin nopeasti saatava käyttöön esimerkiksi Ruotsista tutut moduulipäiväkodit. Näitä kevytrakenteisia paviljonkeja voitaisiin siirtää sinne, missä paikoista on kovin pula.

Julkisessa keskustelussa lastenhoidosta peräänkuulutetaan perheille valinnanvapautta ja vaihtoehtoja. Voi hyvin kysyä, mitä valinnanvapautta on se, jos päivähoitopaikkaa tarjotaan niin hankalien kulkuyhteyksien päästä, että oma työpäivä pitenee sen myötä yli kaksi tuntia? Hyvää kaupunkiarkea se ei ainakaan ole.

Helsinkiläisten ympäristöasenteita on tutkittu 80-luvun lopulta useaan kertaan. Helsinkiläiset suhtautuvat ympäristönsuojeluun hyvin myönteisesti. Järkivihreäasenne näkyy esimerkiksi jätelajittelun lisääntymisessä.

Valitettavasti myönteiset ympäristöasenteet eivät kuitenkaan näy aina toiminnassa. Esimerkiksi yksityisautoilun kasvu hidastaa Helsingin joukkoliikennettä. Ruuhkainen joukkoliikenne ei uusia käyttäjiä pahemmin houkuttele

Kaupungin pitäisi kaikin keinoin helpottaa elämää ja tehdä pienistä vihreistä teoista arkipäivää. Työmatkojen sujuvuus, koulun ja päiväkodin läheisyys on kaikkien helsinkiläisten perusoikeus. Hyvän kaupunkiarjen edellytyksiä on myös eri elämäntilanteisiin sopiva, kohtuuhintainen koti. Uusien asuinalueiden palveluiden ja joukkoliikenneyhteyksien pitää olla valmiina, kun ensimmäiset asukkaat muuttavat koteihinsa.

Helpompi Helsinki on myös hauskempi Helsinki. Minulle päättäjänä hauskemman ja helpomman Helsingin luominen ihan kaikille helsinkiläisille on ykkösasia!

Kirjoitus on ilmestynyt Helsingin Kokoomuksen vaalilehdessä Elävä Helsinki. Koko lehti löytyy täältä: http://www.digipaper.fi/suomentoivo/100154/

Leave a Reply