(Julkaistu HS mielipidepalstalla 19.12.2016)

Nimimerkki Lastentarhanopettaja kertoi huolensa lasten ja työntekijöiden jaksamisesta Helsingin päiväkodeissa (HS 18.12.2016). Päättäjänä otan tämän viestin vakavasti. On kuitenkin syytä oikoa sitä käsitystä, että Helsingissä oltaisiin suurentamassa päiväkotiryhmiä. Päinvastoin.

Helsingissä olemme halunneet pitää varhaiskasvatuksen puolta ja yli puoluerajojen olemme olleet sitä mieltä, että Helsingissä ei oteta käyttöön lain sallimaa mahdollisuutta ryhmäkoon suurentamiseen. Samoin Helsingissä ei myöskään ole rajoitettu subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Ensi vuoden talousarviossa varaudutaan lapsimäärän nousuun, vieraiden kielten oppimiseen jo päiväkodeissa sekä lisättiin erityinen määräraha syrjäytymiseen ehkäisyyn varhaiskasvatuksessa.

Viestit varhaiskasvatuksen ammattilaisilta on otettava tosissaan, mutta samalla on todettava, että Helsingissä halutaan vaalia hyvää varhaiskasvatusta ja panostaa lasten ja työntekijöiden jaksamiseen.

 

Laura Rissanen
Kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginhallituksen edustaja varhaiskasvatuslautakunnassa (kok) Helsinki

2 Responses
  1. alakoulun ope, Hki

    Arvoisa Laura Rissanen, sinulla on hyviä teemoja ja olet selvästi opetuksen ja lasten puolustaja. Tässäkin kirjoituksessa puhut päiväkotiryhmien maltillisten kokojen puolesta.

    Toivon kuitenkin, että olet tietoinen myös hkiläisten alakoulujen isoista luokkakoista. Mainitsit juuri fb:ssä, että Hgissä on keskimäärin pienet/kohtuulliset ryhmäkoot. Keskiarvoon vaikuttavat yläasteiden pienemmät luokat, mutta monissa alakouluissa on useita isoja (26-31) oppilasta. Omassa koulussani on 23-26 oppilaan eka-ja tokaluokat, 30 oppilaan neljännet luokat. Viime vuonna oli 30 oppilaan kuudennet luokat. Joka vuosi on useampia jättiryhmiä, joiden opettajilla on paljon enemmän työtä (arviointia, vanhempien tapamisia, kokeiden korjausta ym.) kuin pienempien luokkien opettajilla.

    1. Laura Rissanen

      Lämmin kiitos kommentistasi.

      Tosiaan olen ollut siinä käsityksessä, puhuttuani niin opetuslautakunnan kuin opetusviraston edustajien kanssa, että opetusryhmien koko olisi Helsingissä kohtuullisella tolalla. Alakouluissa noin isot ryhmät ovat opettajien kannalta tottakai vaikeita. Mielestäni tätä on selvästikin vähätelty, jos tosiaan mainitsemasi tilanne on yleinen. Tähän on hyvä kiinnittää jatkossa tarkemmin huomiota.

Leave a Reply