Oletko jo rekisteröitynyt kaupunkipyörän käyttäjäksi? Itselleni kaupunkifillari on osoittautunut etenkin keskustassa ratikkaa nopeammaksi tavaksi siirtyä palaverista toiseen.

Lämmin toukokuu ja kaupunkipyöräkauden alkaminen jo huhtikuussa ovat merkinneet sitä, että viime vuoden käyttäjäennätykset on jo rikottu. Viime vuonna koko kaudeksi rekisteröityneitä käyttäjiä oli noin 34 000 ja tänä vuonna jo toukokuun puolessa välissä päästiin 35 000 koko kauden käyttäjään. Mihin päästäänkään vielä loppukauden aikana?

Samalla pyörien suosio on myös noussut melkoisesti. Yhdellä pyörällä ajetaan päivässä noin 16 matkaa ja siksi ensi vuotta varten mietintään alueen laajentamisen lisäksi myös pyörien määrän kasvattamista.

Olenkin saanut itse eniten palautetta siitä, että asemat ovat aamuisin tyhjiä. Pyörien toimittaja pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan tähän haasteeseen. Suosittuja pysäkeitä esimerkiksi “ylitäytetään” aamuksi, jotta mahdollisimman moni pääsee polkemaan. Kun pyöriä on Helsingissä 1500 ja rekisteröityneitä moninkertainen määrä, on selvää, että ihan aina kyytiin ei pääse.

Yleinen kysymys on myös, miksei Itä-Helsingissä ole kaupunkipyöräasemia. Kaupunkipyörät kun täydentävät erinomaisesti etenkin raideliikennettä.

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, että kaupunkipyörien saaminen Helsinkiin oli melkoinen taistelu. Järjestelmää rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa. Mutta kun se saatiin käyttöön, ovat helsinkiläiset ottaneet pyörät todella hyvin vastaan. Käyttöaste on kansainvälisesti verrattuna todella korkea. Viime vuonna pyörät myös käytännössä maksoivat itse itsensä.

Kaupunginvaltuusto lisäsikin jo kuluvan vuoden budjetiin määrärahan, jotta pyöriä saadaan koko kaupunkiin. Myös itään ja pohjoiseen. Kovin nopeasti suuria laajennuksia ei voi tehdä, mutta tänä vuonna kautta pystyttiin aikaistamaan kuukaudella ja neuvottelut uusista asemista jatkuvat.

HKL:n johtokunnassa, jonka puheenjohtaja olen, olemme esittäneet, että seuraava laajennus pitäisi tehdä idässä ainakin Itäkeskukseen saakka ja lännessä Pitäjänmäkeen. Sopimusneuvottelut palvelun toimittajan kanssa ovat käynnissä ja ainakin tämä laajennus on tarkoitus toteutttaa kaudella 2019.Laajennukset itään ja pohjoiseen ovat siis tulossa.

Johtokunnassa edellytimme myös laskelmaa siitä, mitä järjestelmän laajennus ihan koko kaupunkiin maksaisi. Tämä summa on oltava tiedossa vuoden 2019 budjettia laadittaessa. Näin kaupunginvaltuusto pystyy ottamaan kantaa siihen, miten laajaksi järjestelmä halutaan.

Mutta sitä ennen, pyöräillään fiksusti ja turvallisesti!