Pikavisiitti kirjataivaaseen

Helsingin keskustakirjasto Oodi avaa ovensa Itsenäisyyspäivän aattona. Ja mikä todellinen kirjastojen ystävien paratiisi ovien takaa avautuukaan!

Pääsin muiden keskustakirjastosta päättäneiden ja kirjastoa rakentaneiden kanssa tutustumaan Oodiin viime perjantaina. Harvoin enää missään ottaa samalla tavalla vatsan pohjasta kuin sillä hetkellä otti, kun astuin Oodin kolmannen kerroksen kirjataivaaseen. Niin kaunista, niin avaraa, niin upeaa! Perjantai oli meille kuntapoliitikoille todellinen karkkipäivä.

Keskustakirjaston hankesuunnitelma hyväksyttiin Helsingin kaupunginvaltuustossa selvin luvuin tammikuussa 2015. Tuolloin muuten kirjastoon kaavailtiin myös yleistä saunaa, mutta se putosi kustannussyistä matkan varrella pois.  Muuten valtion kanssa yhteistyössä toteutettu hanke pysyi budjetissaan eli 98 miljoonassa eurossa, mistä valtion osuus oli 30 miljoonaa.

Moni päättäjä ja kaupunkilainen on kantanut huolta siitä, merkitseekö uusi tulokas kirjastoverkon harvenemista. Tätä huolta en jaa, vaikka varmasti verkko joltain osin elää, kuten kasvavassa kaupungissa kuuluukin. Keskustakirjasto kasvattaa toki kirjastojen käyttömenoja ja tämä näkyy ensi vuoden talousarviossa.

Kirjasto on maamme kaikkein käytetyin kulttuuripalvelu. Talouden taantumassa kaupungin tarjoaman kulttuuritarjonnan, johon kirjastotkin kuuluvat, korostuu. Esimerkiksi Töölön kirjaston lainausluvut nousivat 1990-luvun alun laman aikaan peräti 69 prosenttia. Kulttuuriin sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin monikertaisesti esimerkiksi pienempinä terveysmenoina.

Taannoisessa valtuustokeskustelussa epäiltiin myös perinteisen kirjan väistyvän jo pian sähkökirjojen tieltä. Oodi on osoitus siitä, miten kirjasto saa yhdistettyä vanhan ja uuden. Oodin kolmas kerros on todellinen kirjataivas, josta löytyy iso terassi ja kahvila, paljon lukunurkkauksia ja ennen kaikkea kirjoja. Kerroksen pohjoispääty on omistettu lapsille. Lastenmaailman kruunaa salaoven takaa löytyvä satuhuone. Ihan mahtava.

Oodin kakkoskerros taas on osoitus kaikesta uudesta. Ihailin pitkää 3D-printtereiden rivistöä, kirjastorobottia ja kaupunkiverstaan saumureita, laserleikkureita ja tarratulostimia. Toisesta kerroksesta löytyvät myös huippuluokan studiot soittamiseen, äänittämiseen, kuvaamiseen ja editointiin.

Keskustakirjaston osalta pidän erityisen hienona sitä, että sen suunnittelussa on pidetty mielessä kaikki sukupolvet vauvasta vaariin. Kirjaston tiloihin rakennettiinkin esimerkiksi kaupungin 66. leikkipuisto Loru. Siellä lapsia ja perheitä odottavat ohjatut laulu-, leikki-, loru- ja liikuntatuokiot. Kirjastosta löytyy myös Helsinki-info, kaupunkiympäristön toimialan osallisuustila Brygga, missä pääsee mukaan kaupunkisuunniteluun sekä EU-infopiste. Kahvila- ja ravintolapalveluita on kolmoskerroksen lisäksi myös sisääntulokerroksessa.

Oma toiveeni keskustakirjaston osalta liittyi siihen, että saisimme enemmän ilta- ja viikonloppuaukioloa. Ja tähänkin Oodi vastaa, arkisin kirjasto on auki iltakymmeneen ja viikonloppuisinkin kahdeksaan. Laajennetuin aukioloajoin Oodi toimii paremmin helsinkiläisten olohuoneen jatkeena.

Ei siis ihme, että viime perjantai tuntui kuntapoliitikon karkkipäivältä. Kaikki oli just niinkuin pitikin – tai oikeastaan vielä vähän paremmin. Menkää siis Oodiin!

Oodin avajaisia vietetään 5.-6.12.2018. Avajaisohjelmaan voit tutustua täällä: https://www.oodihelsinki.fi/avajaiset/

Leave a Reply